Twee teams met lifestyle studenten genomineerd voor de Gasterra Transitie Jaarprijs 2013

Logo_GasTerra_Transitie_JaarprijsMaar liefst zes derde jaars studenten van onze opleiding International Lifestyle Studies zijn vorige week in twee projectgroepen genomineerd voor de Gasterra Transitie Jaarprijs met een hoofdprijs van maar liefst 50.000 euro.

De aardgashandelaar GasTerra heeft HBO-studenten opgeroepen om mee te werken aan het verduurzamen van energievoorziening. De challenge is het bedenken en ontwikkelen van creatieve, innovatieve en toepasbare ideeën die verduurzaming stimuleren.

Uit alle aanmeldingen heeft de vakjury tien projectgroepen van verschillende HBO’s genomineerd, welke op 11 juni tijdens het GTJP Event in ‘De Fabrique’ in Maarssen zullen gaan strijden voor de prijzen.

Bij deze 10 teams strijden er dus twee teams van ILS mee voor deze prestigieuze titel. Deze Lifestyle studenten volgen momenteel allemaal de minor Global Development Issues en werden van daaruit geïnspireerd om aan deze wedstrijd mee te doen.

Concept ‘Waste-Less’

Het eerste projectteam bestaat uit de twee studenten Anke Dekkers en Cecile Cremer. Zij zijn genomineerd met hun concept “Waste-Less”. Dit concept  voorkomt voedselbederving en daarmee voedselverspilling doordat deze de vervaldatums van aangekochte voedselwaren op een gebruiksvriendelijke manier weet te monitoren.

Na het boodschappen doen scant de gebruiker met een smartphone applicatie of eventuele keukenscanner de kassabon met aangekochte producten en bijbehorende vervaldatums en vervolgens waarschuwt ‘Waste-less’ de consument wanneer een product zijn vervaldatum dreigt te naderen.

De taak van Waste-less is het tijdig alarmeren van de consument om zo bedorven voedsel te voorkomen. De applicatie zal deze melding emphatisch overbrengen door het tevens aanbieden van recepten gebaseerd op het product dat zijn vervaldatum dreigt te naderen in een combinatie met eventueel andere aanwezige voedselwaren in de koelkast.

Het lange lange termijn doel is het bereiken van een gedragsverandering ten aanzien van onnodige voedselverspilling en de daarbij behorende overvloedige consumptiemaatschappij en de gevolgen die dit heeft.

Concept PEPPIE

Het tweede projectteam bestaat uit de studenten Rinke Adema, Elmay Claassen, Steffie de Kort en Stephanie van Vliet, die met hun concept Peppie een duurzame transitie te weeg willen brengen. Ze geven met hun concept invulling aan de volgende vraag: Hoe kunnen we er voor zorgen dat jongeren die in studentenhuizen wonen bewuster worden van hun energie verbruik en op deze manier energie verspilling terugdringen?

Conceptomschrijving: PEPPIE, de slimste energiemeter voor studentenhuizen. Peppie is het nieuwe instrument om energieverspilling tegen te gaan. Het apparaat woont in studentenhuizen en is een slimme energie meter en transmitter. Peppie is ontwikkeld om inwoners van studentenhuizen bewust te maken van hun energieverbruik en dit verbruik terug te dringen.

De huurprijs van een studentenkamer is vaak inclusief en inwoners krijgen vaak niet de gelegenheid om energierekeningen in te zien. Peppie is direct gekoppeld aan een applicatie waarin alle zaken omtrent energieverbruik geregeld en inzichtelijk worden. Via deze app krijgen alle inwoners een account en kunnen hier direct geld op zetten. Dit bedrag bepalen zij zelf en kunnen hier dus ook invloed op uitoefenen. Peppie kijkt waar in huis energie wordt verbruikt en waar het verbruik het hoogste ligt. Zo kunnen inwoners elkaar motiveren en stimuleren om dit verbruik terug te dringen en direct geld te besparen.

Peppie zal tevens tips geven om je energieverbruik te verminderen. Binnen de app zijn er genoeg mogelijkheden om verschillende situaties af te stemmen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie dan betaal je die maand minder of blijft je vriend 4x per week slapen dan betaal je iedere maand wat extra.

Om Peppie nog meer te integreren als nieuw huisdier, kun je ook Peppie Coins verdienen! Met deze coins kun je Peppie pimpen, dus kleding en accessoires voor hem kopen. Deze coins verdien je bij laag energieverbruik. Het is een extra stimulator om jongeren minder energie te laten verbruiken, maar aan de andere kant ook een leuk en interactief extraatje om Peppie echt te betrekken bij het huis.

De internetprijs

GasterraOok zal er een internetprijs worden uitgereikt aan het concet met de meeste stemmen via social media. Hiervoor gaan de twee team komende dagen opnamen maken, zodat mensen via filmpjes op internet de concepten gepresenteerd krijgen. Vanaf 27 mei kan er dan gestemd worden voor deze internetprijs.
Stemmen jullie op onze studenten!? We houden jullie op de hoogte.

Voor meer informatie kan je kijken op: http://gasterratransitiejaarprijs.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s