Li Edelkoort over de toekomst: een wired nomaden bestaan.

door: Tessa Cramer (Docent trendwatching team ILS)

William Duggan, een professor aan de Columbia Business School, vraagt zich in 2007 af wat Napoleon Bonaparte en George S. Patton met elkaar gemeen hebben. Zijn conclusie is dat beide heren in staat zijn in een oogopslag in te schatten wat de tegenstander gaat doen. Napoleon heeft een haast bovennatuurlijke kracht om de vijand te doorzien. In een coup d’œil (split-second) heeft Napoleon een ‘flash of insight’. Ofwel: een moment waarop de geest zo helder is dat het mogelijk is om uitzonderlijke verbindingen te leggen. Duggan noemt deze kwaliteit ‘strategic intuition’. Slechts een handjevol mensen bezit diezelfde mate van intuïtie, Li Edelkoort is daar één van.

Primitief maar wel wired

Maandag 26 november was ik aanwezig bij een seizoenspresentatie van Li Edelkoort. De grande dame van Nederlandse trendwatching geeft het publiek in inkijkje in haar strategic intuition. Zo vertelt ze aan de hand van betoverende beelden over het einde van de individualistische maatschappij. Er is een behoefte aan saamhorigheid, communes en collectieven. In de Trouw van 2 november zegt Edelkoort daar over: “het grappige is dat we eigenlijk terug bij af zijn, een primitief tijdsbeeld.” Maar dan wel wired en connected.

Li 1

 

Gravity Stool

Tijdens de Dutch Design Week geven onze tweedejaars Lifestyle studenten een trendtour langs vernieuwende designs. Eén van de ontwerpen die de revue passeren is de ‘gravity stool’ van Jolan van der Wiel. Li heeft dit ontwerp ook opgenomen in haar trendpresentatie. “We willen graag uit deze donkere periode stappen.” Een manier waarop dat kan is volgens Edelkoort “totaal uit ons bol gaan.” De gravity stool is een voorbeeld van idiote, surrealistische en serie ontwerpen die de lach op ons gezicht weer terug toveren.

Li 2

Nomadism

Li Edelkoort beschrijft de toekomst van het concept nomadism, we stevenen af op een beschaving van reizende mensen. Tijd en plaats krijgen een nieuwe invulling. We worden in staat gesteld door moderne technieken om vanuit de woestijn mailen naar New York – niemand die het merkt. Trendwatcher Carl Rohde heeft soortgelijke signalen teruggebracht naar de trend ‘urban nomads’. Gewapend met een laptop, wi-fi en gezond eten to go manoeuvreert de creatieve klasse zich volgens Rohde door de stad. Edelkoort is hoopvol over een toekomst van nomadism, de doelloosheid van dwalen kan volgens de trendwatcher leiden tot de beste ideeën. Volgens Edelkoort zijn er veel signalen die er op duiden dat de 21ste eeuw veel fascinerender wordt dan de 20ste eeuw. “We moeten alleen besluiten om er aan te beginnen”.

Li 3

Beeld via trendtablet.com en jolanvanderwiel.com

Tessa Cramer op twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s