Interieur versus karakter

Door: Maud van de Wiel

Hoeveel zegt je interieur over je karakter? Dat is de vraag die bij twee studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek naar boven kwam. Het Eindhovens Dagblad gaf ze de kans hierop een antwoord te vinden. Na wat navraag gedaan te hebben, kwamen ze vrij snel uit bij International Lifestyle Studies. En hier weten wij wel raad mee uiteraard.

Ik bezocht drie totaal verschillende huizen in de regio Eindhoven en heb deze geanalyseerd  zonder dat ik vooraf wist wie de bewoners waren. Later ontmoette ik hen en keken we of mijn karakterbeschijving klopt bij hun persoonlijkheid.

Natuurlijk is ieder mens verschillend en is niet één smaak gelijk, maar toch is er door de combinatie van onder andere sfeer, kleur- en vormgebruik vaak een vrij precieze koppeling te maken naar hoe iemand in het leven staat. Of iemand perfectionistisch is en traditioneel of juist vrij van geest en wars van regels bijvoorbeeld.

Door niet alleen te weten wat iemand mooi of lelijk vindt, maar ook waarom, kunnen we als lifestyle professionals goed inspelen op de werkelijke behoeftes van mensen. Deze kennis is relevant bij het neerzetten van een bepaalde sfeer of het samenstellen van collecties. Ruimtelijke beleving is van grote invloed op de gemoedstoestand. Een ruimte kan tot rust brengen, activeren, inspireren, iemand thuis laten voelen of zelfs agressief maken.

Het project van het Eindhovens Dagblad laat in vogelvlucht zien hoe het interieur van mensen werkt als een inkijkje in iemands karakter. Binnen de opleiding gaan we hier nog veel verder op in en passen we het toe in projecten. Smaak is niet los te zien van psyche en emotie. En dat maakt ons vak zo ongelofelijk boeiend!

Bekijk hier het artikel en bijbehorende filmpjes van het Eindhovens Dagblad.

Advertenties

Een Reactie op “Interieur versus karakter

  1. Nice! I like it! Vooral de eetkamerstoelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s