‘ EverLASTInG design??’ een gezonde portie groene inspiratie!

(Door Jennifer Schepers-ILS1e)

Woensdag 2 februari jl. Was er voor ILS studenten de mogelijkheid om een seminar bij te wonen over het thema duurzaamheid. Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door Colin en VMK Studio.

 Verder kijken

Er waren verschillende gastsprekers uitgenodigd waaronder ook Saskia van Stroe-Biezen. Zij is lector Innovatiemanagement in internationaal perspectief bij Fontys Hogescholen. Saskia maakte de aftrap en begon haar presentatie met waarom duurzame innovatie zo belangrijk is. Een passende uitspraak die ze hier toepaste is “ We shall have to refrain from doing things merely, because we know how to do them”. Oftwel, we doen de dingen, en produceren de dingen zo omdat dat de manier is waarop het doen. Er wordt niet verder gekeken dan het noodzakelijke bij veel bedrijven.

Het moet nog creatiever

De volgende spreekster was Marina Schriek. Zij zit in de organisatie van CleanDrinks. CleanDrinks is een netwerk event waar geprobeerd wordt om duurzaamheid neer te zetten als een economische kansHaar boodschap is dat  “we een generatie nodig hebben die niet wil weten hoe de appel van de boom valt, maar een generatie die wilt weten hoe die appel in eerste instantie aan de boom komt”.  Met andere woorden we hebben een generatie nodig die nog verder en nog creatiever kan denken. Veel producten en diensten van nu lijken creatief en ecologisch en biologisch verantwoord bedacht maar zijn dat eigenlijk. Zo is dat bijvoorbeeld met palmolie. Palmolie is goed voor huis en haar en het is een natuurproduct. Het is een gewild product geworden en mensen denken dat het biologisch verantwoord is maar integendeel. Doordat er nu meer vraag is naar palmolie moeten er palmboomplantages worden aangelegd. Om deze plantages aan te leggen moeten stukken regenwoud plaats maken. Dus uiteindelijk zijn we helemaal niet verantwoord bezig maar juist onverantwoord.

Pecha Kucha’s

Na de pauze waren nog 4 gastsprekers aan de beurt die presenteerde aan de hand van een Pecha Kucha. De eerste was Michelle Baggerman van Bureau Baggerman. Zij heeft zonder gebruik te maken van elektriciteit en giftige stoffen een nieuw soort materiaal ontdekt. Dit materiaal bestaat uit allerlei plastic zakjes die ze heel fijn heeft geweven waar er een lap stof gemaakt van kon worden zonder dat de plastic zakken nog herkenbaar zijn.

Doreen Westphal van Doreen Westphal Studio ontwerpt met een klein team, tassen gemaakt van fietsenbanden. Voor 1 tas gebruikt ze 5 fietsenbanden en maakt daarmee de leukste designs en stylish verantwoorde tassen. Ook is zij nu bezig met het ontwerpen van servies gemaakt van beton.

In de pecha kucha van Pauline van Dongen van MorphoGenesis konden we zien hoe ze gebruikt maakt van 3D printen. Innovatie in 3D printen gaf haar de gelegenheid om het sculpturale gevoel van haar kleding in een vaste vorm van polyamide. Deze nieuwe creaties behouden de organische lijnen die ook in haar werk met stof te vinden zijn.

De laatste spreekster was Jessica Donders van ‘ Ink and Glue’ . I N K & G L U E is een ontwerpbureau van Jessica Donders met 20 jaar ervaring in ontwerpen met textiel en papier op het gebied van ecodesign.  Haar voorkeur gaat uit om te werken binnen het duurzaamheidskader en volgens de maatstaven van M V O; Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De productlijn ZAPBOEK maakt hiervan onderdeel uit en is o.a totstandgekomen door een samenwerking van een leerwerkbedrijf , een papierrecyclingbedrijf en een ontwerpbureau.

Daarmee waren de presentaties tot een einde gekomen en werden alle sprekers bedankt met een exemplaar van het ‘ Zapboek’ en een flesje rode biologische wijn. Het doel van deze middag heb ik bereikt, mijn hoofd zat vol nieuwe groene inspiratie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s