Coolhunten samen met portugezen

Wie in Nederland op zoek gaat naar Cool (lees: aantrekkelijk, inspirerend met toekomstpotentieel…..) komt al snel in Amsterdam uit. Wereldwijd gezien is dit de subtop, maar de stad is nog altijd aantrekkelijk op verschillende fronten.

Dit, én een masterclass van Carl Rohde (onze lector trendwatching) en Vincent Albers van Science of the Time, was voor een groep Portugese professionals reden om naar onze hoofdstad af te reizen. Fontys Lifestyle was er bij, niet in de laatste plaats met de beste studenten van het eerste blok Coolhunten.

De elektronische inkt van de uitnodigingsemail was nog maar net droog toen er vrijdagmiddag  in Tilburg verzameld diende te worden. Acht studenten – sommige met het Fontys IEMES-gala en een Beekse Bergen-feeltrip/survivaltocht nog in de benen – werden om drie uur verwacht voor een stevig college over trends. Niets nieuws, in vijf weken intensief Coolhunten is de trendkennis aanzienlijk gestegen. Tijd om het in de praktijk te brengen. Elke Portugese ‘student’ (lees: 25 tot 42 jaar met fulltime baan) was namelijk met een bepaalde missie in Amsterdam. Het doel was om voorbeelden te verzamelen bij de case die ze hadden bedacht. Van innovatieve marketing op het gebied van wijn tot uitgekiende shoppingmallformules, van wedding planning tot eco-food.

De masterclass, gehouden in een door Fontys beschikbaar gestelde ruimte in het BAZN-gebouw, moest nog beginnen, maar de Portugees-Nederlandse-integratie was direct een succes. Na een 2,5 uur durende sessie over Coole Mannen, Coole Vrouwen, Urban Nomads en Experience Economy werd er heftig gebrainstormd over de businessplannen-in-de-maak, totdat onze Fontys gastvrouw ons toch sommeerde om weekend te gaan vieren. Afgesproken werd om elkaar de volgende middag weer te treffen.

Nadat alle iPads (ze zijn blijkbaar nog niet te koop in Portugal), Hollandse kazen en klompen veilig op de hotelkamers waren gestald kon de Citytour met enige vertraging van start gaan. Eerste stop was Precinct 5, een prachtige crossoverlifestyle store aan de Singel, gevestigd in oud politiebureau. Cool met een hele grote hoofdletter C. Na een korte uitleg over het idee achter Precinct 5 kwamen de camera’s te voorschijn, elk hoekje van de store werd vastgelegd. Op naar de ‘Negen Straatjes’. Eigenlijk voor een snelle wandeling erdoor heen, maar dat bleek een utopie met vijftien toeristen. Verschillende boetiekjes werden aangedaan, waardoor de vaart flink uit de tour genomen werd. Jammer, maar niet helemaal ten koste van, want onze ILS-studenten wisten een boel te vertellen over de winkels die werden gepasseerd, zodat er een soort minitours in de tour ontstond. Met het wandeltempo in ons achterhoofd besloten Ingeborg en ondergetekende om ze alleen nog maar tips binnen ongeveer vijfhonderd vierkante meter te geven, zodat we niet te laat zouden komen voor het vervolgprogramma.

Op naar de Minibar dan maar, voor de borrel waarbij ook Lorenzo en Geraldo van www.jointhepipe.org acte de presence zouden geven. Hun project ter bevordering van het gebruik van kraanwater draait een kleine zes maanden, maar is al een groot succes!  Met een gelikte presentatie wisten ze daar ook deze keer hun toehoorders van te overtuigen, waardoor er zelfs al het idee ontstond om Join the Pipe in het gebouw van de Academy for Creative Industries te krijgen. Maar laten we ook de locatie van de borrel niet vergeten: de minibar is een conceptbar met zelfbediening.

Lees hier meer over op de blogs van Ramon (http://ramon4blog2u.wordpress.com/2010/11/06/mini-bar-amsterdam/), Melchior (http://basedonsomething.blogspot.com/2010/11/jointhepipeorg.html) en Janou (http://janoubonnie.wordpress.com/2010/11/08/precinct-five/).

Afsluitend mogen we concluderen dat dit voor een last-minute-Amsterdam-citytour zeker een mooie ervaring was, voor alle aanwezigen. Er is gesproken over stages, nieuwe concepten, het verschil tussen de Portugese en de Nederlandse businessmentaliteit, Cool Masculinity and Feminity in de praktijk en nog veel meer! Een leerzame ervaring, voor zowel de bezoekers als de gastheren/-vrouwen. Dit smaakt naar meer….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s