Love Berlin!

Maud van der Wiel in Berlijn…

Berlijn is een stad die je moet leren kennen. Het is niet op het eerste gezicht een mooie stad zoals Parijs of Londen. De allereerste keer dat ik er kwam was het berekoud, grijs en somber. Ik hou van mooie dingen en dacht: what about all the fuzz? Maar de tweede keer ontdekte ik de schoonheid van de stad. En dan met name in het oostelijke gedeelte, West-Berlijn is veel minder interessant. Oost-Berlijn bruist aan alle kanten. Zelfs in de meest eenvoudige koffiebar is aandacht besteed aan de inrichting, hoor je de beste muziek en bestel je het lekkerste eten. Voor weinig geld overigens.

Wat mij er altijd zo opvalt is dat het er in vergelijking met andere wereldsteden heel puur en oprecht is. Iedereen is totaal zichzelf: geen poshy mensen en geen boulevards waarover wordt geflaneerd. Nieuwe ideeën krijgen alle ruimte, zeker ook kleinschalige. Je vind er de meest prachtige gallery’s en winkeltjes met hele mooie kleine collecties. Ook heeft het grootste gedeelte van nieuwe foodconcepten een biologisch aanbod en is er over-all veel aandacht voor energiebesparing. Bij ons in Nederland krijgen dit soort initiatieven en retailomgevingen vaak weinig of geen kans omdat winstgevendheid altijd een randvoorwaarde is en we te maken hebben met complexe regelgeving. Waarom in Berlijn dan wel? De oorzaak ligt voor een groot gedeelte bij de economische situatie van de metropool, die is namelijk niet bijster goed. De meeste werkgelegenheid in Duitsland ligt in grote steden als Frankfurt, Hamburg en München. Er is haast geen industrie in en rondom Berlijn. Wat uiteraard betekent dat er ook minder geld is. Door de beperkte middelen en mogelijkheden wordt men innovatief. Berlijn is een slechte keuze voor goudzoekers, maar wel een walhalla voor creativiteit en dus een waanzinnig inspirerende en bruisende plek! Go there!

Hotspots:

Ontbijten in Berlijn is het beste moment van de dag!
Sowohl Alsauch- Kollwitzstraße 88 in Prenzlauerberg

Mauerpark in Prenzlauerberg op zondag is een fantastische plek waar veel hippe jonge mensen kopen en verkopen. Hier vind je nog oude DDR spullen en oude polaroids.

De wijk Mitte voor de leukste winkeltjes:
R.S.V.P. – Mulackstraße 14 – kleine maar bijzondere papierwinkel
Wood Wood – Rockstraße 4 – Deense conceptstore
Lumas – Hckesche Hüfe, Hof 11 – vernieuwende fotogallery
Do you read me – Auguststraße 28 – mooie magazines
Made in Berlin – Neue Schonhauser 19 – stylish vintage fashion
Starstyling – Mulackstraße 4 – hysterische mode en accessoires
The Barn – Auguststraße 58 – delicious lunchroom

Tip: voor een actueel overzicht van leuke winkels door de hele stad scoor je het boekje Eintausend. Kun je in bijna iedere winkel gratis meenemen!

Het nieuwe hotel van het Italiaanse schoenenmerk Camper in Mitte

Dance the night away in de Panoramabar, de Watergate met uitzicht over de Spree of Club Weekend. met uitzicht over de hele stad. Kijk van te voren naar de programmering want ze liggen niet naast elkaar.Weekend. Alexanderstraße 7 – club

Gratis boeken lenen uit de boekenboom, oftewel Bücherwald

Biowinkel geitenwollensokken? Hier niet!

Betaalbaar en lekker eten bij Transit in Mitte en Friedrichshein bij Transit (thais & indonesisch)

WANNEER DOE JIJ RETOURTJE BERLIN? VEEL PLEZIER!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s